Malý čip, který sleduje svou polohu bez satelitů

15.04.2013 17:13

 

 

 

 

 

Systém vyvinutý k zaměření zbraní, pokud není k dispozici GPS. Drobný čip obsahuje tři gyroskopy, tři akcelerometry a řídící hodiny. Může být také použitý ve spotřebitelských satelitních navigacích jako záloha.

GPS se stalo součástí každodeního života většiny z nás, kdy telefony, auta, lodě a letadla spolehají na síť satelitů přesně určující jejich polohu. 

Nicméně armáda USA odhalila drobný čip, dost malý na to aby se vešel na cent, který může pracovat bez potřeby nákladné sítě obíhajících základových stanic. 

Čip obsahuje tři gyroskopy, tři akcelerometry (pro detekci orientace) a řídící hodiny a pokud se spojí s počítačovým softwarem, může zjistit kam přesně se pohybuje. 

"Spolu tyto nástroje mohou sledovat jakým směrem a jak rychle se čip pohybuje, a díky svým malým rozměrům může být umístěn na cokoliv bez větsího vlivu na jeho hmotnost nebo tvar," říká výzkumná agentura americké armády DARPA. 

Čip zabírá pouhých 10 kubických milimetrů a jak ukazuje obrázek, pohodlně se vejde do lincolnova památníku na zadní straně centu. Obsahuje tři gyroskopy a tři akcelerometry (jeden pro každou směrovou osu) a velmi přesné řídící hodiny. 



JAK TO FUNGUJE
K přesné navigaci mezi známými body "A" a "B" jsou potřeba tři informace - orientace, zrychlení a čas. Tento nový čip interguje nejmodernější zařízení, která mohou měřit všechny tři současně. Snímače a časová jednotka jsou v malém balení 10 milimetrů krychlových. Každá ze šesti mikrofabrikovaných vrstev Timu má pouze 50 mikronů, přibližně jako tloušťka lidského vlasu.


Hodí se to při vytváření malých dronů a robotů, výzbroji, která přizpůsobuje vlastní trajektorii a samozřejmě jako záloha, pokud nefungují výkonnější polohovací systémy. 

Zařízení je tak malé, že může být dokonce umístěné v kulkách a malých raktetách. 

"Jak konstrukční vrstva ze senzorů, tak integrovaný balíček jsou vyrobeny z oxidu křemičitého," řekl manažer programu v DARPA, Andrei Shkel. 

 

(zdroj: www.nwoo.org)

 



"Výsledný čip je dost malý a měl by být dostatečně robustní pro použití, když není k dispozici GPS nebo je omezené na krátkou dobu, pro posobní sledování, ruční navigaci, munici malého průměru a malé vzdušné platformy."

Diskusní téma: Malý čip, který sleduje svou polohu bez satelitů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek