VIDEO: Roboti z Boston Dynamics umí používat nářadí!

05.04.2013 16:37

Odborníci varují, že obrovské kroky vpřed, které zaznamenáváme v oblasti robotiky, mohou být použity k zabíjení lidí.

 

DARPA, technické oddělení Pentagonu, vynalezlo robota, schopného přesně opravovat stroje pomocí nářadí. Tento technologický skok kupředu se ale nemusí vyjevit jako tak úžasný, jak vypadá. Mohou se zde objevit destruktivní účinky. Web Extremetech.com udává, že DARPA, narozdíl od ostatních robotických vývojářů, vyvynula robota, který dokáže nahradit člověka ve zručných pracích, jako výměna kola, za cenu pod 3000$. 

     Reportáž ale varuje, že tento vynález bude mít zkázonosné účinky v tom, že my lidé, narozdíl od ostatních živočichů na Zemi, máme schopnost a intelekt v přesném používání nástrojů. Jak vidíte ve videu dole, robot firmy DARPA umí i vyměnit kolo, tak jako uchopit menší předmět pinzetou. DARPA dodává, že toto je jen špička ledovce. Nejnovější a zatím neodtajněné modely umí taky například zapnout a rozepnout zip, šroubovat matice na závit nebo rozpoznat objekty po hmatu! Gill Pratt, programový manažer v DARPA, řekl, že kopírování lidských pohybů může mít mnoho vojenských použití. Extremetech.com říká, že tyto vynálezy jsou velice fajn, dokud nezjistí, jak se postavit tomu, kdo je vytvořil. V minulém roce Ministerstvo obrany oznámilo, že už má robota, který umí běžet rychleji než nejrychlejší člověk a má flexibilní páteř - může se tedy vyhýbat překážkám a kličkovat, řekl profesor umělé inteligence a robotiky Univerzity v Sheffieldu Noel Sharkey: "Ten robot je neuvěřitelný technický pokrok, škoda, že bude sloužit k zabíjení lidí."

     "Ale samozřejmě, pokud bude použit v boji, bude zabíjet lidi, ať uů vojáky nebo civilisty." V roce 2008 Sharkey řekl v show Alexe Jonese:

"Pokud máte autonomního robota, který se umí rozhodnout kdy, kde a koho zabít, bude to velmi děsivé. Ještě děsivější je, proč se to má stát. Robota bude armáda posílat například, když se mise dostane do úzkých, nebo když nebude možná komunikace, kterou by s člověkem museli mít."

 

VIDEO 1: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=scOd9aILwPY

 

VIDEO 2: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2jvLalY6ubc

 

VIDEO 3: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MZGGL20g99A#!

 

 

 

(zdroj: www.infowars.com)